keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

Tervetuloa Höyry-Kuopioon!

Olet juuri astunut Höyry-Kuopion maankamaralle, onnittelut siitä! Nousitpa Lentävän kalakukon vaunusta, höyrylaivan kannelta tai matkasitpa Kallaveden rannoille modernimmilla välineillä, toivon, että saavuit jäädäksesi.

Höyry-Kuopio on kaupunki, joka sijoittuu kuvitteelliselle 1800-luvulle. Höyry-Kuopiossa on paljon samaa kuin Kuopiossa oli 1880-90 -luvuilla. Kuten muuallakin Suomessa, teollistuminen oli käynnistynyt ja kaupunki kasvoi ja kehittyi. Kaupunkikuvaan nousi entistä enemmän ja entistä komeampia rakennuksia ja aivan ydinkeskustan laitamille alkoi nousta uutta asujaimistoa maalta kaupunkiin muuttaville asukkaille. Kuten meidän todellisessa historiassamme, Kuopion elämää sävyttivät sisävesilaivat ja aivan uusi asia, rautatie. Luonnollisesti kaupungin katukuvaa ja elämää värittivät kaupungin persoonalliset merkkihenkilöt. Joitakin heistä tapaat myös täällä Höyry-Kuopiossa.

Päällisin puolin moni asia on siis tuttua, mutta kuitenkin kaikki on toisin. Höyry-Kuopio ei ole, eikä sen ole tarkoitus olla todellisuutta vastaava rekonstruktio menneisyydestä. Se ammentaa inspiraationsa menneestä, mutta kuitenkin se on ennen kaikkea vaihtoehtoiseen historiaan sijoittuva mahdollisuus; tällaista olisi voinut olla. Siksipä Höyry-Kuopiossa kaikki on vähän isompaa, komeampaa ja höyryisämpää kuin mitä todellisuudessa oli: Lentävät kalakukot leijailevat ilmassa, Snellmaninpuistossa solisee höyryvoimalla käyvä suihkulähde teehuoneen vieressä ja Minna Canth nousee taivaalle höyrymoottoripyöränsä selässä. Oikeastaan Höyry-Kuopio on uudistettu versio 1800-luvun lopun Kuopiosta, Kuopio 2.0.

Kyse on Kalakukkopunkista, kuopiolaisesta steampunkin alalajista. Ja jos puhutaan punkista, puhutaan myös kapinasta. Kalakukkopunkin kapina on hyväntahtoista ja kohdistuu ennen kaikkea liikaan vakavuuteen ja arjen harmauteen. Mutta kyllä kalakukkopunkkari osaa irvistää myös tosissaan ja niin tapahtuu silloin, kun hän kohtaa epäoikeudenmukaisuutta ja heikompien maahanpolkemista. Siitä oivallinen esimerkki on höyryä uhkuva Minna Canth, Höyry-Kuopion kiistelty ja rakastettu voimahahmo.

Vaikka kyseessä on fiktiivinen ajatusrakennelma, esiintyy Höyry-Kuopion kaduilla todellisuudessakin eläneitä ihmisiä ja saattaapa todelliset historialliset tapahtumatkin siirtyä myös tämän kaupungin elämänmenoon. Kaikki lainaukset todellisuudesta on tehty vain ja ainoastaan kunnianosoituksena menneisyydelle. Vuosilukuja ja faktoja ei pidä kuitenkaan kunnioittaa liiaksi, sillä historiaa ei tarvitse kirjoittaa toista kertaa uudestaan. Höyry-Kuopiossa mikä vain on mahdollista!

Siispä, tervetuloa vielä kerran lukijani! Toivottavasti viihdyt Höyry-Kuopiossa yhtä hyvin kuin minä.

Snellmanin puistossa, teehuoneen terassin lempeässä varjossa suihkulähdettä ja kirkontornia katsellen,
Amma

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti